Miny zoekt een thuis

Hoe dit boek gemaakt werd

De meeste boeken die ik schrijf, worden geboren in mijn fantasie. Een stemmetje in mijn hoofd fluistert me een idee in. En dan is er opeens een verhaal dat gaat over kinderen of dieren die laten zien hoe sterk en slim ze zijn, ook (of misschien wel juist) als het even tegen zit.
Miny zoekt een thuis
is net zo´n verhaal, maar de geboorte van dit boek verliep heel anders.

Miny_en_Moew.jpgHet idee
Een tijd geleden vertelde een vriendin me over haar pleegkind; een kind dat door omstandigheden niet bij zijn ouders kan opgroeien. Dat raakte me diep. Kinderen zijn de mooiste schepsels op aarde. Ze verdienen allemaal een thuis waar ze veilig kunnen opgroeien.
Het is maar goed dat er mensen zijn als die vriendin van me en organisaties als Kleur. Zij geven kinderen die tegen de wind in fietsen een duwtje in de rug.
Mijn vriendin vertelde me een bijzonder verhaal over ‘haar’ kind. Op een dag speelde het met de boerderijdieren. De familie koe woonde op de boerderij en kreeg bezoek van een biggetje.
‘Mag ik bij jullie komen wonen?’ vroeg de big.
‘Ja hoor,’ zei mama koe.
‘Is het dan niet erg dat ik anders ben dan jullie?’ wilde big weten.
‘Nee hoor,’ antwoordde mama koe. ‘Jij mag hier zijn wie je bent.’
Ik vond het een prachtig klein verhaal met een grote boodschap: iedereen op de wereld moet kunnen zijn wie hij is – iedereen moet de kans krijgen op geluk.
Het pleegkind vond het goed dat ik iets met dit mooie verhaal wilde doen. Maar het duurde een tijdje voordat ik precies wist wat. Totdat…

mikiyas_sewnet.gifHet talent van Mikiyas
Elk kind heeft zijn eigen talenten. Soms hebben ze een beetje hulp nodig om die talenten te ontwikkelen.
Die hulp geef ik aan kinderen in Ethiopië. Stichting Lalibela – waar ik voorzitter van ben – steunt kansarme kinderen. Of ze een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, een weeskind zijn of gewoon straatarm, we bieden hen de kans naar school te gaan om erbij te horen en te werken aan een mooie toekomst.
Tijdens een bezoek aan Lalibela kwam ik er achter dat Mikiyas, een van ‘onze’ weeskinderen, fantastisch kan schilderen. Hij geeft de traditionele Ethiopische kunst een eigen karakter.
Ik vroeg hem of hij de prenten voor Miny zoekt een thuis wilde maken. Mikiyas herkende in het verhaal zijn eigen achtergrond en zei direct ja.
Hij hoopt de kunstacademie in Addis Abeba te kunnen betalen met zijn opbrengsten van dit boek.

Twee krachtige kinderen met talenten
Ik heb de tekst van Miny zoekt een thuis geschreven, maar eigenlijk is dit boek dus het verhaal van twee prachtige, krachtige kinderen met grote talenten. Ik ben er trots op dat we dit samen hebben mogen maken!

Gerard Sonnemans